Zašto se pas stalno češka? | | Petbox pet shop | Sve za kućne ljubimce
Korpa
Vaša korpa je prazna.

Zašto se pas stalno češka?

Pet, 2012-07-13 09:02 - blazenka.studio...

Pitanje: Moj pas se stalno češka i gricka sva mesta koja može da dohvati. Uglavnom se to dešava u ovako toplim danima. Ima crvenilo po koži ali kada smo zvali veterinara on nije konstatovao nikakav problem i ništa od lekova nismo dobili. Pas i dalje nastavlja grickanje i češanje.

Činjenica je da je koža uglavnom glavna meta u alergijskim oboljenjima pasa i mačaka. Oštećenja kože vezana za alergijska stanja mogu se nalaziti bilo gde na telu, mada se kao najčešća mesta javljanja smatraju predeo oko očiju, ispod pazuha, oko laktova, oko kolena, oko repa, abdomen, jastučići šapa.
Četiri najčešća vida alergije koja se javlja kod mesojeda su: atopija (alergija na inhalacione alergene), alergija na hranu (nutritivna alergija), kontaktna alergija i alergija na insekte i druge ektoparazite (buve najčešće). Kod atopije pasa, svrab (pruritus) sa češanjem je najizraženiji simptom i ovi simptomi se obično javljaju u uzrastima od 1 do 3 godine. Nutritivna alergija je relativno ređa, nije sezonska i takođe je dermatoza sa svrabom i češanjem, i u osnovi je hipersenzitivna reakcija na alergene hrane. Isključivanjem određene hrane na koju sumnjamo, može da nam ukaže da li se radi o ovoj vrsti alergije. Kontaktni alergijski dermatitis je alergijsko oboljenje sa promenama na koži koje mogu da izazovu sledeće materije koje dolaze u dodir sa kožom: boje za tekstil, deterdženti, sredstva za čišćenje nameštaja, plastične mase (igračke, posude…). Jedan od čestih uzročnika je trava i to posebno ako je mokra. Od insekata najčešći uzročnik alergijskih stanja kod pasa i mačaka smatra se buva, tj. antigeni iz pljuvačke buva koji se unose prilikom ujeda. Najčešći simptom je jak svrab sa gubitkom dlake najčešće na donjem delu leđa i oko repa sa crvenilom i otokom kože. Vrlo česta je auto-trauma sa komplikacijama zbog stalnog češanja. Zbog potreba tačne, potpune i pravovremene dijagnoze i kompleksnosti lečenja alergijskih stanja najbolje bi bilo da posetite svog veterinara. U paleti hrana Royal Canin postoje prilagođene hrane za alergijska stanja.