Pitajte veterinara | Petbox pet shop | Sve za kućne ljubimce
Korpa
Vaša korpa je prazna.

Pitajte veterinara

Na Vaša pitanja i nedoumice, u zavisnosti od teme, odgovaraju veterinar Maja Matijević i stručna lica za odgoj, ponašanje i rad sa životinjama.

Pitanja nam možete slati putem Kontakt formulara. Odgovor veterinara dobićete u najkraćem mogućem roku putem e-mail-a. Sva pitanja i odgovori biće anonimno objavljeni na sajtu.

Iz rubrike - pitajte veterinara

Pet, 2016-06-17 12:22 - vladimir.studio...

 

Pitanje: Dobar dan od jutros zenka se napinje,steze se, podize malo zadnjicu i ispusta zvukove napinjanja , to traje par minuta pa prestane onda nakon 5minuta opet. Smusena je i lezi. Kada sam je uzimala prethodnih dana nisam osecala da semrdaju bebe, pa ne znam da li je u pitanju okot ili nesto drugo npr. zatvor. Mozete li mi reci sta je u pitanju?

Problem sa izrastanjem novih zuba

Sre, 2014-11-26 08:39 - blazenka.studio...

Pitanje: Imam srednjeg nemačkog špica, starog 7 meseci, ima problem sa izrastanjem novih zuba i Ispadanjem starih (mlečnih)... Novi izrastaju, ali stari ne ispradaju već se krive i prepleću sa novim zubićima... Davao sam mu razne igračkice i koske ne bi li ispali stari prednji zubići, ali skoro da se ništa i ne dešava svega par zubica  je "isterao" ...  Je li to normalno kod manjih rasa ili treba da reagujem? Unapred hvala na odgovoru!

Krive noge kod šteneta

Pet, 2013-09-20 11:48 - blazenka.studio...

Pitanje: Imam štene Nemačkog Lovnog Terijera staro oko 52 dana, I mislim da su počele da mu se krive prednje noge. Šta da mu dam da spreči dalje krivljenje?

Odgovor: Obzirom da se ovo dešava u ovako ranom dobu, ima velike šanse da se noge isprave sve dok traje razviće koštanog sistema, a to je dok pas u potpunosti ne odraste.  U ovom slučaju radi se o početnom stadijumu rahitisa.

Kuglice dlake i ishrana

Sre, 2013-06-12 09:15 - blazenka.studio...

PITANJE: Postovani, kupila sam svojoj mački koja inače ima godinu dana Hill's granule za izbacivanje kuglica dlake i ona je celu tu kesicu pojela za 15-ak dana. Interesuje me da li trebam konstantno da nastavim da joj svakog dana dajem te iste granule obzirom da ona još uvek ne izbacuje niti povraća dlake? Htela sam da joj sada uzmem oral sensitive RC (jer smo kao zavrsili sa onim granula za izbacivanje jer ih je pojela)koji Vi imate u prodaji ali me interesuje da li jedna kesica moze biti dovoljna da reši problem ili će tek kostantno korišćenje pokazati rezultate ? Mozda bi najbolje bilo da kupim obe kesice granula i za izbacivanje dlaka i oral sensitive i da joj ih dajem pomešano? Koja je Vaša preporuka? Hvala.

Imunitet mačića hranjenih na cuclu

Sre, 2013-03-27 10:22 - blazenka.studio...

PITANJE: Poštovani, da li mace koje majka nije bila u stanju da doji (mastitis), koje sada imaju oko mesec dana i imaju gliste, hranjene na cuclu, mogu imati zdravstvenih problema u kasnijem period zbog toga? Jedno mače vec ima problema sa bubrezima, i čula sam da je kritičan period dok ne napune bar 6 nedelja. Pitanje je ako prežive i ako ubuduće imaju dobru ishranu i negu, da li će moći da razviju dobar imunitet i budu dugog životnog veka? Hvala unapred.

Displazija kukova

Uto, 2013-03-26 15:03 - blazenka.studio...

PITANJE: Imam psa nemačkog boksera starog 6 meseci. Ima urođenu displaziju kukova. U početku se nije oslanjala na zadnje noge ali sada se oslanja na tri noge ne oslanja se samo na zadnju levu nogu. Molim Vas ako mozete da mi kažete da li nekako mogu da mu pomognem ili da li će on to nekad prevazići? Hvala unapred.

Nekontrolisano mokrenje

Uto, 2013-01-22 08:40 - blazenka.studio...
Nekontrolisano mokrenje

 

Pitanje: Imam zlatnog retrivera starosti 7 meseci, ima problem sa nekontrolisanim mokrenjem koje se najčešće dešava pri spavanju. Razgovarala sam i s par veterinara ali nisam dobila konkretan odgovor na problem, neki od njih su mi i predlagali uspavljivanje što ja ne želim.

Opadanje dlake

Uto, 2013-01-22 08:30 - blazenka.studio...
Opadanje dlake

 

Pitanje: Imam muškog crnog labradora 4 meseca starog, i primetio sam da mu je na njušci retka dlaka. Vidi mu se koža, pa se brinem da nije nešto strašno? Nema crvenila, kao da je ćelav.

Pas se češe a nema buve

Sre, 2012-12-26 09:54 - blazenka.studio...

Pitanje: Imam maltezera starog 11 meseci koji se stalno snažno češe, a nema buve - za zaštitu koristim FYPRYST. Najviše se češe u predelu vrata i glave gde mu je sada dlaka potpuno iskrzana i ne raste. Takođe koristim i šampon za štence na bazi fiziološkog rastvora. Na koži nema nikakvih promena u smislu alergije.

Da li je psu hladno?

Sre, 2012-12-26 09:42 - blazenka.studio...

Pitanje: Imam zenku nemačkog patuljastog špica, staru godinu dana, koja boravi napolju, pa me interesuje da li sme i po ovako niskim temperaturama da bude napolju? Ona ima svoju kućicu, ali se stalno valja u snegu pa se bojim da se ne prehladi.

Kamen u bešici

Sre, 2012-12-26 09:30 - blazenka.studio...

Pitanje: Imam mačora starog godinu i po dana kome su pre dva meseca dijagnozirani kamenčići u bešici. Veterinar nam je prepisao terapiju tj. neke granule, dijetske, za razbijanje kamena. Koristili smo ih mesec dana jer nam je tako rečeno. Međutim mački nije bolje, još uvek.

Pas sa slomljenom nogom

Pon, 2012-11-26 14:55 - blazenka.studio...

Pitanje: Nedavno sam našla malog psa na ulici mnogo je lep i odlučila sam da ga zadržim za sebe ali on ima problem, neko mu je polomio prednju levu nogu veoma ga boli ja ne umem da mu pomognem. Zavezala sam mu nogicu zavojem ali ne znam šta dalje. Ako moze neka pomoć. Unapred hvala.

Gavran

Pon, 2012-11-19 09:34 - blazenka.studio...

Pitanje: Danas sam na ulici našao gavrana (ili vranu-nisam siguran) slomljenog krila i noge, mlad je i vitalan. Veterinar mu je odsekao kost koja je virila iz slomljenog krila, pola krila mu je otpalo. Pošto u prirodi neće preživeti, odlučili smo da ga zadržimo u stanu. Interesuje me kako da ga hranimo i negujemo. Hvala i pozdrav!

Kriva leđa

Pon, 2012-11-19 09:12 - blazenka.studio...

Pitanje: Poštovanje, kupio sam ženku njufaundlenda sa 8 meseci (sad već ima 15) i bila je debela, pa me zanima da li može to da bude razlog da sada nema ravna leđa (deluje mi i da je nadgrađena) ili je to nasledno. Da li to može nekako da se koriguje? Hvala.

Linjanje

Pon, 2012-11-19 08:54 - blazenka.studio...

Pitanje: Imam francuskog buldoga, ima 3 godine i još uvek se stalno linja. Zanima me da li će stalno linjati i da li postoji mogućnost da se linjanje spreči ili ublaži. Hvala.

Kašalj kod mačke

Sre, 2012-10-31 14:37 - blazenka.studio...

Pitanje: Imam sijamsko mače, staro 3 meseca. Očisćeno od virusa i vakcinisano. Primetila sam da veoma često preko dana kija, a danas je počela i da se guši. Stane u položaj kao da će da povrati i suvo se iskašljava počinje da se davi. Da li je nešto ozbiljno ili može biti da mu se nadražilo grlo od lizanja kreme koje mu mažem protiv gljivica? Hvala najlepše.

Bolesna tigrica

Pet, 2012-10-26 14:22 - blazenka.studio...

Pitanje: imam tigricu već 5 - 6 god. Uvek je bila vesela i raspoložena do pre nekoliko dana. Non - stop u donjem uglu kaveza čuči i drhti. Teško guta, nema snage da pije vodu. Perje joj je izgubilo sjaj i malo joj je i opalo, čak joj je i nakostrešeno. Nedavno sam počela da joj dajem vitamine pomoću šprica. Posle vitamina joj bude malo bolje, popne se pa se ponovo vrati dole. Šta da radim?

Stranice