Štene vrši nuždu u kući i gricka sve oko sebe | | Petbox pet shop | Sve za kućne ljubimce
Korpa
Vaša korpa je prazna.

Štene vrši nuždu u kući i gricka sve oko sebe

Pet, 2012-08-17 13:17 - blazenka.studio...

Pitanje: Imam psa, tj. štene od 4 meseca. Tata mu je haski, a mama crni labrador. Što se kake tiče, to smo naučili da radimo napolju, ali još uvek piški u stanu gde smo postavili topli pod kako bismo zaštitili parket. Šta da radim?

Ne igra se kao ostali psi. Mnogo je navalentan. Hoće da se mazi i da bude u društvu, ali ne da da se miluje. Stalno voli da gricka. Gricka svakog kome maše repom i sa kim želi da se igra. Mnogo je navalentan, pa ga izbegavaju pudlice i drugi manji psi. Kako da se malo disciplinuje?

Odgovor: Za početak, naučite da pratite i poštujete njegove potrebe. Kućni psi koji imaju redovne obroke najčešće imaju i redovnu stolicu, i samo treba primetiti kad je to, i psa izvesti napolje u to vreme.Najbolje je psa povesti u laganu šetnju i stvar je rešena.

Ako govorimo o mokrenju, i tu je ista stvar, samo morate češće da ga vodite napolje, pogotovo kad primetite da se unervozio. Neki psi su prirodno uredni po tom pitanju i nema nikakvih problema sa njima, dok sa nekima treba dosta upornosti. Kažnjavanje najčešće ne pomaže jer pas ne zna gde je pogrešio.
Dobra stvar je što pas kao jedna fina životinja neće bez velike muke "prljati" svoj životni prostor, pa to možemo iskoristiti da bismo mu postepeno čitav stan predstavili kao veliki krevet.Vaše štene je još uvek " beba" i nije u mogućnosti da zadrži mokraću i feces ako ide napolje samo posle obroka.
Tako mladog psa je potrebno izvoditi 5 - 6 puta dnevno, a ni to nije garancija da se neće koja nezgoda dogoditi u kući (jer razmak između zadnje večernje šetnje i prve jutarnje je dosta veliki za tako mladog psa).
Savjetujem Vam, ako niste u mogućnosti toliko puta dnevno izvoditi štene napolje, da štene naučite da nuždu obavlja na tzv. pelene za štence (jako apsorbujuća podloga koja se sastoji od materijala koji dobro upija i od najlonskog dela koji ne propušta mokraću). Takođe postoji i privlačni miris za vršenje nužde i odbojni miris za mesta na kojima ne želite da Vaše štene vrši nuždu. Te je pelene potrebno postaviti na određeno mesto gde želite da Vaš pas obavlja nuždu, s tim da mu je to mesto uvek dostupno. Svi psi pre ili posle nauče da obavljaju nuždu napolju, gde to rade i drugi psi, jer na taj način obeležavaju teritoriju i međusobno komuniciraju (hormoni se izlučuju mokraćom).
Psi su vrlo društvene životinje i u njihovoj je prirodi da poštuju hijerarhijska pravila grupe. U čoporu uvek postoji vođa, a ostale jedinke zauzimaju različite pozicije, već prema tome u kojoj meri su uspele da se nametnu ostalima.
Griženje je obično normalna, zdrava navika sve dok nije destruktivno. Psi grizu iz mnogo razloga: kako bi ispraznili nakupljenu energiju, redukovali stres, u vreme rasta zuba (od 3. do 6. meseca starosti) ili iz jednostavnog razloga što im je to zadovoljstvo. Griženje je deo prirodnog procesa odrastanja i važna komponenta igre štenaca.
Iako je Vaš pas veoma mlad i još se igra, morate mu jasno dati do znanja kad igra prestaje. Morate biti autoritativniji, naučite ga da se vrati na "mesto" i da tamo čeka dok ga ne pozovete. Za naredbu kojom ćete se služiti odaberite kratku reč i neka je koriste svi u Vašoj porodici.
Svaki put kad Vas pas počne jače gristi, nekim uzvikom mu dajte do znanja da je preterao.Nakon toga ne gledajte ga i potpuno ignorišite nekoliko sekundi. Na taj način će pas izgubiti Vašu pažnju i pomalo početi shvatati da nesme to raditi. Svaki put kad pas grize ponovite postupak, jer ponavljanjem pas će naučiti. Vrlo je bitno ga upozoriti uzvikom i ignorisati odmah kada počne gristi. Nakon 2 - 3 nedelje slediće razultati, jer u tom peridu pas počinje shvatati da takvim ponašanjem gubi Vašu pažnju. U takvim trenucima mu ni na koji način ne pokazujte pažnju, bilo pogledom, govorom ili stavljanjem brnjice ili sl.