Mače sa zdravstvenim problemima | | Petbox pet shop | Sve za kućne ljubimce
Korpa
Vaša korpa je prazna.

Mače sa zdravstvenim problemima

Čet, 2012-08-30 12:43 - blazenka.studio...

Pitanje: Moje malo mače staro skoro 2 meseca, ima 3 problema za koja vetrinari iz Leskovca nemaju nekih tačnih odgovora,pa sam odlučila da pitam Vas.

Prvi problem je to da su počele da mu se krive prednje šapice.

Drugi problem je, mače jede normalno, ali ne može da se ugoji... mršavo je.
Treći problem je sto ima neke napade ,dobija grčeve. Paralizuju mu se prednje šapice i ne može da se kreće. To ne traje dugo, traje samo nekoliko sekundi, ali izgleda tako žalosno. Jedan veterinar je rekao da je mače bolesno i da neće da preživi, i da ne zna šta mu je (tada mi nije bilo jasno ako ne zna šta mu je, kako onda zna da neće preživeti)
Drugi veterinar je rekao da je to nedostatak kalcijuma, jer je mače malo, a nije sisalo majčino mleko, preporučio mi je AD3 kapi, po 3 kapi u mleko 2 puta dnevno, tako mesec dana. Ja sam mu kupila to i već 15 dana mu stavljam kapi u mleko, ali nema nikakvog poboljšanja. Ne znam šta da radim.
Odgovor: Problemi kod Vase mace mogli bi biti izazvani rahitisom. Rahitis se najčešće javlja zbog nedostatka vitamina D koji je jedan od glavnih sastojaka u održavanju koncentracije kalcijuma u plazmi. Rahitis može nastati zbog nedovoljnog izlaganja mace sunčevim zracima jer tada ne dolazi do dovoljnog stvaranja vitamina D. Bolest se može razviti i zbog premalog unosa kalcijuma u organizam. Taj tip rahitisa je hipovitaminski ili vitamin D zavisni rahitis. Drugi tip rahitisa je vitamin D rezistentni rahitis koji nastaje zbog urođenih ili stečenih poremećaja u metabolizmu vitamina D, kalcijuma ili fosfora.
Vitamin D ima funkciju održavanja koncentracije kalcijuma u plazmi stalnom te utiče na pravilnu mineralizaciju i demineralizaciju kostiju. On je neophodan za pravilno formiranje i rast kostiju. Kada se poremeti koncentracija kalcijuma u krvi, kalcijum se "izvlači" iz kostiju kako bi se održala njegova ravnoteža u krvi. Na taj način dolazi do oštećenja kostiju i njihovog omekšavanja što izaziva rahitis, a kod odraslih jedinki osteomalaciju i osteoporozu.
Manjak D vitamina može biti ili usled nedovoljnog unosa D vitamina u organizam preko hrane ili usled nedovoljnog izlaganja suncu. Najveći izvor D vitamina su sunčevi zraci. Vitamin D3 preko kože ulazi u organizam i nakon niza metaboličkih promena se može odlagati u kosti. Pri boravku na otvorenom prostoru primaju se UV zraci i bez direktnog izlaganja suncu. Prozorsko staklo ne propušta UV zrake. Stoga Vam savetujem, kako bi bilo dobro za sveukupan kvalitetniji život Vaše mace (dakle ne samo vezano uz potencijal za razvoj rahitisa), kada biste je svakodnevno izlagali suncu.
Najbolje je da macu hranite visokokvalitetnom kupovnom hranom za mace, nastavite sa davanjem kapi i obavezno macu očistite od crevnih parazita .Osim toga neophodno je da je odvedete kod veterinara koji ima iskustva u lečenju maca da se urade detaljni pregledi i utvrdi dijagnoza kako bi se počelo sa lečenjem i eventualno fizikalnom terapijom.