Krive noge kod šteneta | | Petbox pet shop | Sve za kućne ljubimce
Korpa
Vaša korpa je prazna.

Krive noge kod šteneta

Pet, 2013-09-20 11:48 - blazenka.studio...

Pitanje: Imam štene Nemačkog Lovnog Terijera staro oko 52 dana, I mislim da su počele da mu se krive prednje noge. Šta da mu dam da spreči dalje krivljenje?

Odgovor: Obzirom da se ovo dešava u ovako ranom dobu, ima velike šanse da se noge isprave sve dok traje razviće koštanog sistema, a to je dok pas u potpunosti ne odraste.  U ovom slučaju radi se o početnom stadijumu rahitisa.

Rahitis je oboljenje kostiju štenadi I mladih pasa. On se javlja  za vreme rasta kostiju mladunčeta, kao posledica poremećaja u metabolizmu kalcijuma, fosfora kao I mikroelemenata. Javlja se kao posledica nedovoljne zastupljenosti ovih materija u hrani ili kao posledica neizbalansiranog obroka šteneta.

Vitamin D je važan za deponovanje mineralnih materija u razvoju koštanog sistema. Ako se rahitis javi u uzrastu šteneta do 4 meseca starosti (kao što je slučaj sa Vašim štenetom), prognoza je povoljna I uz pravilno lečenje, stalni veterinarski nadzor I pravilnu ishranu doćiće do izlečenja.

Rahitis se leči otklanjanjem svih uzroka koji su do njega doveli, a prvenstveno pravilno izbalansiranom ishranom. Kada se govori o ishrani šteneta obolelog od rahitisa najbolje bi bilo da to bude ishrana  premium ili super premium hranom za mlade pse u razvoju, jer jedino tada možete da budete sigurni da su sve hranljive I mineralne materije zastupljene u količini I odnosu koji je neophodan za pravilan rast I razvoj šteneta.

Pored gotove hrane dobro je štencima davati mleko, ali kozije ili ovčije, jer sadrži veći postotak masti, a ukoliko dajete kravlje trebalo bi umutiti kašičicu margarina ili pavlake. Preporučljiv je i jogurt, mladi neslani sirevi, žumance jednom nedeljno, smrvljena ljuska odpredhodno obarenog jajeta, pileće belo meso, juneće srce ,maslinovo ulje po pola kašičice dnevno, ulje iz tunjevine, samu tunjevinu… Znači najbitnije je obezbediti izbalansiranu ishranu sa svim potrebnim vitaminima i mineralima.

Pored svega ovoga dajte štenetu po uputstvu na pakovanju (imate na našem sajtu) Kafortan tablete i Kalcijum tablete za pravilan rast kostiju, zglobova i zuba. Takođe ukoliko je štene invadirano crevnim parazitima (što je veoma često slučaj), onda je neophodno redovno sprovoditi dehelmintizaciju (svakih 25 - 30 dana), jer crevni paraziti (posebno Askaride) svojim prisustvom I toksinima oštećuju crevnu sluzokožu I tako dovode do poremećene resorpcije kalcijuma I fosfora u digestivnom traktu.

Još jednom treba naglasiti da je lečenje rahitisa dugotrajan process I morate biti uporni, a terapija rahitisa mora biti pod stalnim veterinarskim nadzorom.