Iz rubrike - pitajte veterinara | | Petbox pet shop | Sve za kućne ljubimce
Korpa
Vaša korpa je prazna.

Iz rubrike - pitajte veterinara

Pet, 2016-06-17 12:22 - vladimir.studio...

 

Pitanje: Dobar dan od jutros zenka se napinje,steze se, podize malo zadnjicu i ispusta zvukove napinjanja , to traje par minuta pa prestane onda nakon 5minuta opet. Smusena je i lezi. Kada sam je uzimala prethodnih dana nisam osecala da semrdaju bebe, pa ne znam da li je u pitanju okot ili nesto drugo npr. zatvor. Mozete li mi reci sta je u pitanju?

 

 

Odgovor: Kao i kod ljudi, tako i kod životinja, pomeranje mladunaca u stomaku majke, neretko ženkama izaziva nelagodu. Vidljivi znaci napetosti i stezanja, mogu ukazati na tegobu izazvanu pomeranjem beba. Trudnoća kod morskog praseta može se utvrditi opipavanjem trbušnog zida. Tokom trudnoće, ženka morskog praseta dobija na težini, tako da Vam ovo može biti jedan od pokazatelja da su mladunci na putu. U trudnoći, potrebe ženke za vitaminom C su više izražene, pa kroz hranu ili  preko dodataka ishrani, povećajte ovog vitamina.

 

 

Da biste eleminisali stomačne tegobe, kao jedan od razloga takvog ponašanja ljubimca, trebate znati da je ono što izaziva stomačne tegobe kod morskog praseta neadekvatna ishrana. Ishrana morskog praseta treba da se bazira na senu, peletiranoj hrani i svežem voću i povrću. Prečesto konzumiranje voća i povrća može da dovede do stomačnih tegoba Vašeg ljubimca. Nedostatak vitamina C može biti uzrok tegoba.  Kako na tržištu možete naći veliki izbor suplemenata ovog vitamina, njegov unos i konzumiranje se lako može povećati. Takođe, važno je da voda u posudi Vašeg ljubimca uvek bude čista i da se redovno menja, kako ne bi došlo do stvaranja algi u posudi za vodu.

Ukoliko tegobe potraju, najbolje bi bilo potražiti pomoć veterinara.

Za lakše tegobe, ljubav, briga i pažnja koju dajete ljubimcu će biti dovoljna za njegov brz oporavak.