Hrčku ispada dlaka | | Petbox pet shop | Sve za kućne ljubimce
Korpa
Vaša korpa je prazna.

Hrčku ispada dlaka

Pet, 2012-07-20 09:01 - blazenka.studio...

Pitanje: Molim vas da mi odgovorite - mom sirijskom hrčku starom 8 meseci se u zadnjih desetak dana proredila dlaka na donjem delu leđa, ne svrbi ga, i nema nikakog crvenila ni iritacije. Da li je potrebno da prima neku terapiju? Inače je živahan,normalno jede i igra se, a od pre 3 dana dobija i vitaminske kapi u vodu za piće. Unapred hvala.

Odgovor: Poštovana, ovo su nedovoljne informacije za bilo kakav konkretan odgovor. Bitni su i drugi faktori na osnovu kojih bi veterinar, putem pregleda, mogao da Vam da precizniji odgovor (da li je koža suva, da li se peruta, da li je dlaka izlomljena, da li postoje fleke na koži, kakva je ishrana Vašeg hrčka...)

 
Ispadanje dlake (alopecija) često je popratna pojava kožnih bolesti različite prirode, a radi se o stečenoj ili simptomatskoj alopeciji.
 
Od kožnih bolesti alopecija prati egzematozne dermatoze (blaga upalna reakcija na vanjske i unutarnje nadražaje kao što su alergije i nastašica vitamina), kožne bolesti uzrokovane parazitima (ušljivost, šuga, demodikoza) i gljivicama. Dlaka je pritom prorijeđena i izlomljena, često mutna i čupava.
 
Simptomatska alopecija javlja se kao znak unutrašnjeg poremećaja, a da pritom na koži i nema promjena. U tom slučaju dlaka obilno ispada, a nepotpuno ju nadomešta nova. Takva je alopecija najčešće posledica hormonskog poremećaja.
 
Nepotpuna ishrana, naročito nestašica belančevina (amimokiselina), mineralnih materija i vitamina takođe je čest simptom simptomatske alopecije.
 
Alopecija može biti i posljedica trovanja spljne ili unutrašnje primene nekih lekova (preparata žive i dr.)
 
Prirodna alopecija se javlja kod životinja kao posledica parenja u srodstvu.
 
Moguće je da se radi o nedostatku vitamina i minerala, što možete nadoknaditi u obliku poslastica ili u kapima za glodavce.
 
 
Ukoliko se stanje ubrzo ne poboljša, bilo bi najbolje da što pre posetite svog veterinara kako biste dobili mišljenje i terapiju na osnovu njegovog pregleda i uvida u stanje stvari.