Pas se češe a nema buve | | Petbox pet shop | Sve za kućne ljubimce
Korpa
Vaša korpa je prazna.

Pas se češe a nema buve

Sre, 2012-12-26 09:54 - blazenka.studio...

Pitanje: Imam maltezera starog 11 meseci koji se stalno snažno češe, a nema buve - za zaštitu koristim FYPRYST. Najviše se češe u predelu vrata i glave gde mu je sada dlaka potpuno iskrzana i ne raste. Takođe koristim i šampon za štence na bazi fiziološkog rastvora. Na koži nema nikakvih promena u smislu alergije.

Jedino što mu se uši jako brzo prljaju i pojačano luče sekret, ali ga ne bole. Redovno ih čisti lokalni veterinar, ali ne spominje nikakvu upalu. Da li je moguće da je svrab od upale ušiju ili je to neka alergija? Već 9  meseci jede ROYAL CANNIN za štence malih rasa. Sve u svemu dlaka na glavi je uništena,a on ne prestaje da se češe.
 
 
Odgovor:  Što se tiče ove kliničke slike, uzroka za njen nastanak može biti više i svi bi trebalo da se isključe redovnim i temeljnim pregledom veterinara.
 
Jedan od uzroka bi mogao da bude Sarkoptoza pasa ili šuga. Ona se prenosi direktno (dodirom) i indirektno (preko zaraženih stvari). Mužjaci šugarci se uglavnom nalaze na koži životinje dok ženke prave hodnike kroz površinske slojeve kože izazivajući razne promene na koži. Šugarcima više odgovaraju mesta na koži gde ima manje dlaka tako da najčešće borave na ušima, laktovima, stomaku i donjim delovima nogu. Promene se najpre ispoljavaju na koži glave, ušima, nosu, oko očiju, na donjoj strani trbuha, na grudima, laktovima i unutrašnjim stranama butina. Na promenjenim mestima, javljaju ce mali crveni čvorici, papule, vezikule pa i pustule, a koža postaje suva i peruta se. Kasnije koža ogrubi, zadeblja i nabora se, a dlake opadaju pa se na koži javljaju pojedina mesta bez dlaka. Neki psi ne moraju da imaju klasične znakove šuge. Obično imaju manje crvenilo na koži i povremeni svrab. U ovom slučaju veterinar bi trebao da uzme skarifikat (sažuljani deo kože) i pregleda material mikroskopom kako bi ustanovio postojanje ili ne postojanje ovog  parazita.  
 
Drugi uzrok bi mogla biti Otodektoza pasa ili šuga ušiju. Ovaj šugarac se nakada vidi i golim okom jer parazitira na površini kože ušnog kanala i vrlo lako se prenose sa životinje na životinju. Promene nastale dejstvom ovog šugarca uglavnom su lokalizovane na koži spoljašnjeg ušnog kanala u vidu zapaljenja i pojačanog lučenja cerumena iz uha. Cerumen je tamno mrke boje i ispunjava ušni kanal, a u njemu se nalazi veliki broj šugaraca. Pas je nervozan, stalno trese glavom, krivi glavu u jednu pa u drugu stranu, čese uši odnosno predele oko njih. Zbog čestog češanja koža oko uha i ušna školjka su oštećene i prekrivene krastama. 
 
I treća stvar može biti neka vrste alergije. Pokušajte da zamenite Royal Canin sa nekom drugom hranom, možda sadrži neku supstancu koja smeta vašem psu. I što je moguće ređe kupajte psa šamponima, jer im se tada remeti prirodni zaštitni sloj kože.