Pas sa slomljenom nogom | | Petbox pet shop | Sve za kućne ljubimce
Korpa
Vaša korpa je prazna.

Pas sa slomljenom nogom

Pon, 2012-11-26 14:55 - blazenka.studio...

Pitanje: Nedavno sam našla malog psa na ulici mnogo je lep i odlučila sam da ga zadržim za sebe ali on ima problem, neko mu je polomio prednju levu nogu veoma ga boli ja ne umem da mu pomognem. Zavezala sam mu nogicu zavojem ali ne znam šta dalje. Ako moze neka pomoć. Unapred hvala.

Odgovor: Različiti su uzroci lomova kostiju, većinom su to udarci ili nesreće u saobraćaju.   Prelom može biti otvoren i zatvoren. Kod otvorenog preloma kost je vidljiva i lako ćete ustanoviti razlog zbog kog se životinja ne oslanja na nogu ili cvili. Tada su često prisutna jača krvarenja. Otvoreni lom je povreda kod koje je prekinut kontinuitet kože ili sluzokože u blizini loma kosti usled pomeranja odlomaka (fragmenata) kosti. Otvoreni lom predstavlja daleko ozbiljniji problem zbog veće verovatnoće komplikacija usled razvoja infekcije i usporenog zarastanja zbog traume okolnog tkiva i ugrožene cirkulacije. Pristup u lečenju otvorenih lomova je po mnogo čemu ozbiljniji i zahteva operacijsko zbrinjavanje rane i samog loma. Zatvoreni lom je onaj kod kojeg je celina kože očuvana. Način lečenja može biti konzervativan u obliku imobilizacije gde koristimo različite gipsane zavoje, ili izvođenjem operacijskih zahvata.

Dakle savet je što pre odvedite psa kod veterinara da obavi pregled i obavezno rendgenski snimak kako bi se utvrdilo o kakvom se prelomu radi. Što se tiče lekova protiv bolova kao što su brufen i slično, nikako nemojte davati psu, veterinar će prepisati odgovarajuće analgetike. Prilikom transporta do veterinara pokušajte što manje da pomerate psa, pogotovo povređenu nogu kako ne bi naneli još veću štetu i pričinjavali bol. Nakon pružene pomoći od strane veterinara slediće dug oporavak (rehabilitacija) koji će umnogome zavisiti od stanja životinje (starosti, opšteg zdravlja..) i od Vas.