Opadanje dlake | | Petbox pet shop | Sve za kućne ljubimce
Korpa
Vaša korpa je prazna.

Opadanje dlake

Uto, 2013-01-22 08:30 - blazenka.studio...

 

Pitanje: Imam muškog crnog labradora 4 meseca starog, i primetio sam da mu je na njušci retka dlaka. Vidi mu se koža, pa se brinem da nije nešto strašno? Nema crvenila, kao da je ćelav.

Odgovor: Gubitak dlake ili alopecija predstavlja delimični gubitak dlake. Nastaje zbog nemogućnosti rasta dlake, lizanja  ili češanja, te spontanog ispadanja dlake.

Uzroci alopecije njuške  najčešće su parazitske ili gljivične bolesti. Alopecija može imati više uzroka. Predisponirajući faktori za kožne bolesti su oni koji narušavaju epidermalni integritet kao što je češanje, udarac, visoka vlaga, prljavština.

Uzrok ovoj pojavi može biti i zapetljana dlaka, hemijska iritirajuća sredstva, vrlo niske ili vrlo visoke temperature, te parazitarne infekcije. Nabrojenom mogu doprineti i faktori kao što je manjak pojedinih nutrijenata u ishrani, npr. vitamini - B kompleks, vitamin A, minerali - cink, esencijalne masne kiseline - omega 3 i omega 6 koji dovode do poremećaja zaštitne funkcije kože, ali i pada imuniteta organizma. Tako već nedostatak masti u hrani uzrokuje suvo perutanje kože, otpadanje dlake, tzv. parakeratozu. Opadanje dlake javlja se kao ograničeno ili kao proređenje dlake celog tela. Koža na bezdlačnim površinama ponekad nije vidljivo promenjena, ali je vrlo često promenjene boje i izgleda.

Savetovala bih Vas da posetite veterinara dermatologa koji će posle ispitavanja promenjenog mesta na koži i okolne dlake promenjenog mesta njuške propisati određenu terapiju.