Nekontrolisano mokrenje | | Petbox pet shop | Sve za kućne ljubimce
Korpa
Vaša korpa je prazna.

Nekontrolisano mokrenje

Uto, 2013-01-22 08:40 - blazenka.studio...

 

Pitanje: Imam zlatnog retrivera starosti 7 meseci, ima problem sa nekontrolisanim mokrenjem koje se najčešće dešava pri spavanju. Razgovarala sam i s par veterinara ali nisam dobila konkretan odgovor na problem, neki od njih su mi i predlagali uspavljivanje što ja ne želim.

Molim Vas da mi date savet šta da radim, da li postoji neko drugo rešenje da se njegov problem reši?

Odgovor: Poremećaj kod kog životinja nije u mogućnosti da zadrži urin naziva se inkontinencija urina.

Uzroka inkontinencije ima mnogo, a mogu biti locirani na mokraćnoj bešici, uretri, delovima mozga i kičmene moždine odgovornim za kontrolu uriniranja, kao i hormonalno uslovljeni. Mogu biti neurološke i ne neurološke prirode. Postoje i zdravstveni problemi kod kojih je pojačano izlučivanje mokraće, kao npr. upala bešike kod kojih se ne radi o pravoj inkontinenciji nego životinja zbog pojačane potrebe za uriniranjem ne može do kraja kontrolisati uriniranje. Psi s parcijalnom blokadom mokraćnih puteva kao posledica tumora ili mokraćnih kamenaca takođe mogu imati problem inkontinencije.
 
Nemogućnost potpunog pražnjenja bešike  zbog blokade mokraćnih puteva dovodi do prenapunjenosti mokraćne bešike što može imati ozbiljnije posledice.
 
Dalje uzrok može biti posledica bolesti bubrega, šećerne bolesti (diabetes mellitus), bolesne jetre, hiperadenokorticizma - pojačane funkcije nadbubrežne žlezde, hipoadrenokorticizma - smanjene funkcije nadbubrežne žlezde, hipotireoze - smanjenje funkcije tireoidne žlezde, usled primene lekova, zatim usled prisustva bola, hipertermije, ili usled promenjenog ponašanja životinje.
 
Kako ne postoji jedinstveni način lečenja za sve slučajeve, veterinarskim pregledom se može detektovati o kojoj vrsti problema se radi, a u skladu sa tim odrediti terapiju. 
 
Ja bih Vam savetovala da zapišete sve ove moguće uzroke nekontrolisanog uriniranja i sve pretrage uradite na vašem psu kako bi se sa sigurnošću ustanovio problem i na osnovu toga odredi odgovarajuća terapija u smislu lekova, suplemenata hrani, ili medicinske hrane koja je namenjena terapiji bubrega ili donjih urinarnih puteva. Klinički pregledi bi trebalo da se sastoje iz niza pretraga urina, laboratorijske analize krvi, te kod mužijaka pregled prostate, ultrazvučni pregled abdomena, mokraćne bešike i mokraćnih puteva.