Linjanje | | Petbox pet shop | Sve za kućne ljubimce
Korpa
Vaša korpa je prazna.

Linjanje

Pon, 2012-11-19 08:54 - blazenka.studio...

Pitanje: Imam francuskog buldoga, ima 3 godine i još uvek se stalno linja. Zanima me da li će stalno linjati i da li postoji mogućnost da se linjanje spreči ili ublaži. Hvala.

Odgovor: Linjanje je fiziološki proces kojim se mrtva dlaka zamenjuje sa novom, a krzno postaje sjajnije. U prirodi se životinje najčešće linjaju dva puta godišnje, a slično je i sa psima koji se drže dvorišno.

Linjanje je u pasa, kao i kod mnogih divljih životinja, uslovljeno temperaturom spoljašnje sredine. Normalno linjanje traje relativno kratko, no ponekad se taj period produži i signalizira da se u organizmu nešto zbiva. Pojačano i produženo linjanje može biti posledica hormonalnog poremećaja; pada imuniteta usled neke druge bolesti; nedostatka vitamina, nekvalitetne i oskudne ishrane, nakon operativnih zahvata itd.
Ako se psi drže preko cele godine u kući na podjednakoj temperaturi, često se linjaju tokom cele godine. Osim toga, grejanje u zimskim mesecima te hlađenje u letnjim često dovodi do prekomerno suvog vazduha u prostoriji koji kao takav dodatno stvara opterećenje na kožu i dlačni pokrivač. Naime, u tom slučaju redovna je pojava krhkije dlake, lomljivije a ponekad poprimi neuredan izgled, bez sjaja. Nezavisno o tome radi li se o periodu linjanja ili ne, psa je potrebno redovno (svakodnevno) četkati, čime ćete ukloniti suvišnu dlaku, ali i pojačati cirkulaciju u koži, što će smanjiti ispadanje, a dlaka će postati lepša i sjajnija. Pošto se radi o kratkodlakoj rasi,preporučujem Vam da to radite sa češagijom-masažna sa trakom za ruku, gumena, a nakon toga mokrim peškirom predjite preko krzna kako bi poskidali svu mrtvu dlaku.
 
Što se hrane tiče, ako se radi o psu sa osetljivijom kožom možda bi bolji izbor bila neka od hrana za takvu namenu.
 
Napomenula bih još da je od velike važnosti dužina davanja posebne medicinske hrane i/ili dodataka prehrani. Naime, minimalni period za poboljšanje stanja kože i dlake je 6 do 8 nedelja.