Kašalj kod mačke | | Petbox pet shop | Sve za kućne ljubimce
Korpa
Vaša korpa je prazna.

Kašalj kod mačke

Sre, 2012-10-31 14:37 - blazenka.studio...

Pitanje: Imam sijamsko mače, staro 3 meseca. Očisćeno od virusa i vakcinisano. Primetila sam da veoma često preko dana kija, a danas je počela i da se guši. Stane u položaj kao da će da povrati i suvo se iskašljava počinje da se davi. Da li je nešto ozbiljno ili može biti da mu se nadražilo grlo od lizanja kreme koje mu mažem protiv gljivica? Hvala najlepše.

Odgovor: Retko se događa da mačku čujemo kako kašlje, pa u prvom trenutku nismo sigurni šta se s njom događa. Životinja se grči i napinje kao da joj se povraća, ili želi da izbaci nešto što joj se zaglavilo u grlu, što ostavlja veoma mučan utisak. Prilikom napada kašlja mačka se poguri, istegne vrat i ispušta niz promuklih i isprekidanih grlenih zvukova.

Dok se sve dešava, ne treba dozvoliti da vas obuzme panika. Kašalj je vrsta odbrambenog mehanizma, pa se ne treba truditi suzbiti ga, neka se razvije na prirodan način. U slučaju da kašalj postane suviše mučan za mačku i sprečava je da mirno spava, možete potražiti savet veterinara koji će joj dati neka sredstva za ublažavanje simptoma i lakše iskašljavanje.

Postoji mnogo uzročnika koji izazivaju kašalj kod mačaka. Mogu biti fizičke prirode, kao što su promaja, dugo izlaganje hladnoći ili nagle promene temperature. Hemijski uzročnici u vidu duvanskog dima i škodljivih isparenja takođe izazivaju kašalj, ali on može biti i posledica infekcija izazvanih virusima i bakterijama. Kašalj uzrokuju i neki paraziti koji na svom putovanju po organizmu prolaze i kroz disajne puteve. Mačka može da kašlje i zbog prisustva dlaka koje je progutala dok je lizala svoje krzno. Kašalj može biti i posledica alergijskih reakcija na razne supstance, čiju prirodu često nije lako utvrditi, a u stanju su da izazovu blokadu disajnih puteva. Udarci u oblasti vrata koji mogu izazvati lakše ili teže povrede dušnika, takođe mogu prouzrokovati kašalj. On može biti i posledica srčanih oboljenja, mada je to kod mačaka prilično retka pojava, kao i prisustva tumora.

Ako mačka učestalo kašlje, treba proceniti prirodu simptoma, njihovo trajanje i ozbiljnost, i posmatrati njihov razvoj tokom nekoliko dana. Treba takođe da odrediti da li se napadi kašlja javljaju u određenim situacijama, na primer dok životinja leži, ili posle trčanja, da li je kašalj suv ili sa šlajmom, da li je praćen kijanjem, ili promuklošću. Posmatrajte macu i to prenesite veterinaru kako bi što preciznije odredio dijagnozu, a prema tome i terapiju u cilju što bržeg ozdravljenja.