Kamen u bešici | | Petbox pet shop | Sve za kućne ljubimce
Korpa
Vaša korpa je prazna.

Kamen u bešici

Sre, 2012-12-26 09:30 - blazenka.studio...

Pitanje: Imam mačora starog godinu i po dana kome su pre dva meseca dijagnozirani kamenčići u bešici. Veterinar nam je prepisao terapiju tj. neke granule, dijetske, za razbijanje kamena. Koristili smo ih mesec dana jer nam je tako rečeno. Međutim mački nije bolje, još uvek.

A iskreno ta hrana nije bila nimalo jeftina pa više nismo mogli da je kupujemo. Mačor vrši nuždu samo jednom dnevno, hoda kao po jajima uz povremeni mjauk, mesec dana uopste ne troši kandže i dlaka na šapicama mu je velika, ne troši se uopste. Apetit ima veliki ali ja se trudim da mu ne dajem mnogo hrane. Da li mi, molim Vas, možete pomoći?
 
 
Odgovor: Pojava kamena u mokraćnoj bešici nije neuobičajena kod naših mačijih prijatelja i može dovesti do ozbiljne neprijatnost, pa čak i sekundarnih problema ako se ne leči. Kamen nastaje od minerala koji se stvaraju u mokraćnoj bešici mačke. Može biti nekoliko sitnih ili jedan veliki kamen u bešici. Dva najčešća simptoma kamena u mokraćnoj bešici su hematurija i disurija.
 
Hematurija predstavlja prisustvo krvi u mokraći, a disurija je otežano mokrenje. Povećanje dimenzija kamena u mokraćnoj bešici može izazvati ozbiljne bolove i Vaša mačka može čak početi da mjauče kada pokušava da mokri. Zato je važno ovo stanje otkriti što ranije da bi se mogla izbeći sekundarna infekcija i operacija.
 
U Vašem slučaju možda biste se trebali konsultovati još sa nekim veterinarom, jer su možda kamenčići takve veličine da se ne mogu neutralisati prepisanom terapijom, već ćete morati da pribegnete operativnom zahvatu. Ovo je intervencija prilikom koje se seče trbušni zid i otvara mokraćna bešika, pa će Vašem ljubimcu biti potrebno nekoliko dana za oporavak.
 
Vaš veterinar Vam je preporučio određenu dijetetsku ishranu i savetovala bih Vam da se toga strogo pridržavate. Ovakav režim ishrane potrebno je primenjivati nekoliko nedelja ili meseci da bi se kamen u potpunosti otopio i veterinar će Vam objasniti kada je tokom tretmana potrebno da mačku dovedete na kontrolu da bi mogao da prati tok lečenja sve dok kamenje ne bude u potpunosti eliminisano. Nakon što je eliminisano kamenje iz mokraćne bešike Vaše mačke, postoje koraci koje možete preduzeti da bi sprečili njihovo buduće pojavljivanje. Ishrana Vaše mačke posebnom dijetiranom hranom i kontrola urina, rentgensko snimanje ili ultrazvučni pregled prema preporuci veterinara biće potrebni da bi se sprečila ili na vreme otkrila pojava recidiva. Neinvazivne analize i pažljivo praćenje mogu otkriti ovaj problem na samom početku i pomoći da se izbegne hirurška intervencija!