Imunitet mačića hranjenih na cuclu | | Petbox pet shop | Sve za kućne ljubimce
Korpa
Vaša korpa je prazna.

Imunitet mačića hranjenih na cuclu

Sre, 2013-03-27 10:22 - blazenka.studio...

PITANJE: Poštovani, da li mace koje majka nije bila u stanju da doji (mastitis), koje sada imaju oko mesec dana i imaju gliste, hranjene na cuclu, mogu imati zdravstvenih problema u kasnijem period zbog toga? Jedno mače vec ima problema sa bubrezima, i čula sam da je kritičan period dok ne napune bar 6 nedelja. Pitanje je ako prežive i ako ubuduće imaju dobru ishranu i negu, da li će moći da razviju dobar imunitet i budu dugog životnog veka? Hvala unapred.

ODGOVOR: Najbitnije u ovom periodu je da se mačići što je moguće bolje zbrinu i da vodite računa da im imunitet ne opadne, jer su tako mali mačići mnogo podložniji raznim zaraznim bolestima i infekcijama nego oni koji odrastaju uz majku. Dakle, prvo što treba da uradite je da ih očistite od glista. Možete im dati lek u obliku paste ili tablete zdrobljene u mleku, ali vodite računa da tada posisaju svo mleko, kako bi lek imao efekta. Nakon nedelju dana bi trebalo da dobiju prvu vakcinu. Normalno se mačići vakcinišu sa 8 nedelja, međutim mačići koji su odhranjeni veštačkim putem nemaju pasivni imunitet koji bi dobili preko majčinog mleka i zato su izloženi većem riziku od zaraznih infekcija. Takvi mačići se vakcinišu ranije već sa 3-4 nedelje starosti. Vakcina mora bitii naktivnog tipa tzv. "mrtva vakcina", to treba biti naglašeno.
Vakcina nije bačena para, to je jedina zaštita od opasnih virusnih infekcija. Posavetujte se sa vašim veterinarom. Bitno je da su mačići na suvom i toplom, hranite ih što kvalitetnijom hranom. Ako još piju samo mleko, najbolje je da uzmete mleko u prahu za mačiće, čija je formula najpribližnija onom koje bi dobili od majke. Kravlje mleko nije dobro, jer je teško svarljivo I sadrži jako malo nutritijenata koji su korisni za mačiće. Mačićima sa mesec dana možete već pokušati dati čvršću hranu, sitno iseckano meso, paštetu ili gotovu konzerviranu hranu za mačiće koja sadrži sve potrebne sastojke. Pored toga Vam preporučujem i multivitaminske tablete. Pored ovakve nege, mačići bi trebalo da razviju dobar imunitet i žive dugo i zdravo isto kao i mace koje je odgajala majka.