Gavran | | Petbox pet shop | Sve za kućne ljubimce
Korpa
Vaša korpa je prazna.

Gavran

Pon, 2012-11-19 09:34 - blazenka.studio...

Pitanje: Danas sam na ulici našao gavrana (ili vranu-nisam siguran) slomljenog krila i noge, mlad je i vitalan. Veterinar mu je odsekao kost koja je virila iz slomljenog krila, pola krila mu je otpalo. Pošto u prirodi neće preživeti, odlučili smo da ga zadržimo u stanu. Interesuje me kako da ga hranimo i negujemo. Hvala i pozdrav!

 
 
Odgovor: Smestite ga u neki prostraniji kavez koji će mu biti nešto kao “baza” ili “kućica”. Ostavite ga u njemu par dana kako bi se privikao na mesto, novu okolinu, zvuke i vas same. Nemojte ga pokušavati vaditi iz kaveza u tom periodu, samo mu svaki dan dajte hranu i svežu vodu, dok se malo ne oslobodi.
Što se tiče ishrane, gavrani su svaštojedi, znači hrane se i mesom i biljkama. Možete mu ponuditi gotovu granuliranu hranu za pse koja sadrži u sebi protein animalnog porekla. Naravno, sigurno će mu se više svideti komadići belog mesa, ali u nedostatku toga granule mogu uvek da mu stoje u hranilici na raspolaganju. Što se tiče mesa, to može biti i jetra, srce, pileći vratovi itd. Sa druge strane, sveže voće i povrće bi takođe trebalo biti u svakodnevnom meniju, a celo kuvano ili presno jaje im je favorit. Možete uzeti i gotovu hranu za velike papagaje koja sadrži razne žitarice i kukuruz koji vrane obožavaju, a naravno pune su vitamina. Sveža voda bi trebala da je uvek na raspolaganju, a kada se malo oslobodi stavite mu u kavez ponekad neku veću posudu sa vodom, jer vrane vole da se kupaju.
Kada se navikne gde mu je mesto, pustite ga barem jednom dnevno iz kaveza da protegne krila, jer i najveći mogući kavez koji nađete u pet shopovima za njega neće biti dovoljno velik.
Ako budete dovoljno vremena provodili sa njim, naučiće da priča i imitira razne zvukove iz okoline.