Displazija kukova | | Petbox pet shop | Sve za kućne ljubimce
Korpa
Vaša korpa je prazna.

Displazija kukova

Uto, 2013-03-26 15:03 - blazenka.studio...

PITANJE: Imam psa nemačkog boksera starog 6 meseci. Ima urođenu displaziju kukova. U početku se nije oslanjala na zadnje noge ali sada se oslanja na tri noge ne oslanja se samo na zadnju levu nogu. Molim Vas ako mozete da mi kažete da li nekako mogu da mu pomognem ili da li će on to nekad prevazići? Hvala unapred.

ODGOVOR: Životinje se rađaju sa pravilno građenim kukovima, no kod genetski zahvaćenih jedinki brz rast i jače naprezanje kukova tokom rasta i razvoja uzrokuje nestabilnost zglobova zbog nesklada između razvoja kostiju i vezivnotkivnih i mišićnih struktura zgloba i oko zgloba. U slučaju displazije kukova kao ishodni problem pojavljuje se labavost koja se očituje već u ranom uzrastu, između 4. i 12. meseca starosti. Posledica ove labavosti su nepravilna i prekomerna opterećenja zglobnih površina, ligamenata i ponajviše zglobne čaure. Rastezanje zglobne čaure popraćeno je njenom upalom i rastezanjem živčanih završetaka pa od tuda i pojava bolova. Bolest napreduje i dovodi do trajnih i nepovratnih promena na kukovima u obliku koštanih reakcija, propadanja hrskavice i promenjene građe zgloba.

Što se tiče lečenja,postoje razna rešenja zavisno u kom je stadijumu bolest I od opšteg stanja obolele životinje.

KONZERVATIVNO LEČENJE

Konzervativno lečenje izbegava operacijski zahvat, a uključuje primenu lekova poput nesteroidnih protiv upalnih analgetika, suplemenata, tzv. hondroprotektiva za poboljšanje sastava i funkcije zglobova, redukcija suvišne telesne mase,  ograničeno i kontrolisano kretanje. Primena  fizikalne terapije u obliku terapeutskih vežbi i najvažnije hidroterapije od presudne su važnosti za uspeh ovakvog pristupa. Cilj je jačanje i izgradnja potpornih struktura kukova (mišića i zglobnih veza),  postizanje i održavanje odgovarajuće telesne mase. Konzervativni način lečenja najčešće je metoda izbora kod pacijenata koji imaju blaži oblik displazije ili iz određenih razloga nisu kandidati za operativni zahvat. Neretko takvim pristupom postižu se vrlo dobri, pa i izvrsni rezultati, kada daljnjim održavanjem kondicije Vaš ljubimac se kreće gotovo bezprekorno. Poboljšanje kretanja većinom je vidljivo već unutar mesec do dva od početka terapije. Gotovo uvek primetna je i promena u ponašanju psa što je dobar znak smanjenja bolova i poboljšanja mogućnosti kretanja.

OPERATIVNO LEČENJE

Operativna metoda odabira se prema uzrastu životinje i stepenu izraženih displastičnih promena. Ako se kod mladog psa rano utvrdi postojanje displazije kukova uz već pomenute simptome, moguće je stanje trajno popraviti hirurškim zahvatom.

Odstrahjivanje mišića (m. pectineus)

Odstranjivanje M. pectineusa često dovodi do ublažavanja hramanja životinje. Operacija je relativno jednostavna i jeftina, i u kasnijem lečenju se retko pojavljuju problemi. Stav zadnjih nogu psa koji je bio podvrgnut ovom zahvatu je najčešce nešto širi, sa tom prednošću što je na taj način koriste delovi zgloba koji ranije nisu bili opterećivani. Šanse za uspeh operacije su velike, ali vreme koje je potrebno za prestanak bolova individualno, i veoma različito kod svake jedinke.

Presecanje nerava

Kod displazije kukova,psi trpe jako velike bolove. Ovaj operativni zahvat je u svrhu otklanja  ovih bolova I pribegava se jednostavnom rešenju- presecanju nerava koji vode do zgloba, tik uz sam zglob. Ovim se prekida osećaj bola. Ovaj zahvat, je kao i odstranjivanje M. pectineusa moguće izvršiti u jednom terminu na oba zgloba i sa minimumom opterećenja pacijenta. Procenat uspešnih ishoda je začuđujuće velik. Ipak, postoje slučajevi kod kojih je došlo do ponovnog povezivanja nervnih završetaka i vraćanja bola.

Konsultujte se sa vašim veterinarom koja bi metoda najbolje odgovarala za Vašeg psa.