Demodeks | | Petbox pet shop | Sve za kućne ljubimce
Korpa
Vaša korpa je prazna.

Demodeks

Uto, 2013-01-22 09:00 - blazenka.studio...

 

Pitanje: Pas ima demodeks. Čime je najbolje da se leči? Hvala. Pozdrav.

Odgovor: Demodikoza pasa je dosta često i veoma uporno, inflamatorno oboljenje kože koje se karakteriše prisustvom parazita Demodex canis u većem broju nego što je normalno. Demodex canis (grinja) je normalni pripadnik faune kože zdravih pasa i najčešće boravi u dlačnim folikulima, a ređe u lojnim i apokrinim znojnim žlezdama i unutrašnjim organima. Zbog svoje lokalizacije u folikulima dlake lečenje se teško sprovodi. Javlja se u dva oblika: skvamozni i pustulozni, a prema lokalizaciji promena na koži razlikujemo: lokalizovanu i generalizovanu demodikozu, pa se prema tome i vrši lečenje. 

Lečenje demodikoze je veoma dugotrajno i nije uvek uspešno naročito ako se radi o generalizovanoj demodikozi sa sekundarnim bakterijskim infekcijama. Dužina terapije i količina sredstava koja se utroše tokom lečenja generalizovane demodikoze zahtevaju dosta vremena i novca. Terapija može trajati nedeljama i mesecima. Psi kod kojih se bolest prvi puta javila nakon 2 godine starosti imaju manje šanse za izlečenje. Generalizovana demodikoza često ne može da se izleči već samo može da se drži pod kontrolom. U nekim slučajevima pored demodikoze potrebno je tretirati još neko sistemsko oboljenje koje je podstaklo razvoj demodikoze. Demodikoza se smatra izlečenom tek kada prođe godinu dana od prestanka svih promena na koži. 
Ako se bolest ne leči na vreme i na pravi način pas će nastaviti da boluje i kada odraste.
 
Pre samog tretmana na koži potrebno je ošišati dlaku, a ljuspice i naslage odstraniti. Životinju treba okupati šamponom na bazi benzoil-peroksida koji odstranjuje nečistoće i pomaže otvaranje folikula čime se obezbeđuje bolje dejstvo sredstava protiv demodex-a. Sredstva koja deluju na samog uzročnika su: rotenon, amitraz, ivermektin, milbemicin- oksim, benzil benzoate i dr. Za lečenje lokalne demodikoze mogu da se koriste masti na bazi rotenona koje se svakodnevno utrljavaju, a do ponovnog rasta dlake prođe mesec dana.
 
Lek izbora za uništavanje demodex-a je amitraz. Životinje se potapaju u rastvore sa amitrazom ili se kvase sunđerom koji je natopljen rastvorom i to svakih 7 dana dok se ne postignu dva uzastopna negativna rezultata skarifikacije. Rastvor amitraza se ne ispira sa životinje već se ostavi da deluje do sledećeg tretmana. Čak i dvostruko veće koncetracije amitraza nemaju toksične efekte po životinju, a imaju bolji efekat pa se preporučuje ovakav način tretiranja amitrazom osim kod sasvim mladih pasa i kod malih rasa pasa. Terapija ivermektinom sprovodi se svakodnevno davanjem ivermektina peroralno nekoliko meseci pri čemu treba biti oprezan jer su neke rase pasa veoma osetljive na ivermektin i ne sme im se davati. Milbemicin-oksim se takođe daje peroralno, svakodnevno u trajanju do tri meseca.
Benzil benzoat u obliku losiona primenjuje se “spot on” tehnikom za kontrolu i lečenje demodikoze i šuge pasa. Dosta je siguran za upotrebu i nema neželjenih efekata kod pasa. Ukoliko se pored demodikoze jave sekundarne bakterijske infekcije potrebna je lokalna ili sistemska terapija antibioticima u zavisnosti od težine promena.
 
Potporna terapija podrazumeva davanje vitamina A, biotina i B kompleksa i davanje visokih doza vitamina E kod generalizovane demodikoze. Ishrana treba da bude bogata belančevinama i esencijalnim masim kiselinama. Zdrave kao i obolele životinje potrebno je redovno čistiti od parazita. Za vreme terapije životinje izvoditi na sunce.
 
Izbegavati spoljne efekte koji iritiraju kožu (česta kupanja ili primena sapuna ili drugih sredstava koji draže kožu), obezbediti kvalitetnu izbalansiranu ishranu.