Bolesna tigrica | | Petbox pet shop | Sve za kućne ljubimce
Korpa
Vaša korpa je prazna.

Bolesna tigrica

Pet, 2012-10-26 14:22 - blazenka.studio...

Pitanje: imam tigricu već 5 - 6 god. Uvek je bila vesela i raspoložena do pre nekoliko dana. Non - stop u donjem uglu kaveza čuči i drhti. Teško guta, nema snage da pije vodu. Perje joj je izgubilo sjaj i malo joj je i opalo, čak joj je i nakostrešeno. Nedavno sam počela da joj dajem vitamine pomoću šprica. Posle vitamina joj bude malo bolje, popne se pa se ponovo vrati dole. Šta da radim?

Odgovor: uopšteno govoreći, glavni pokazatelji bolesnog stanja kod ptica su nakostrešeno perje, snuždenost, odbijanje hrane i vode.

Takođe je potrebno spomenuti i niz drugih znakova bolesti koje karakterišu promene u opštem izgledu ili stanju papagaja: skvrčenost, sedenje nisko na prečki, sedenje na dnu kaveza, glava stavljena pod krilo i stajanje na dve noge, slabost, gubitak ravnoteže i slično.

Bolesti respriratornog sistema kod ptica su vrlo česte. Respiratorne infekcije kod ptica obično su prouzrokovane virusima, bakterijama, gljivicama ili plesnima. Najčešća bolest respiratornog sistema kod ptica je prehlada. Simptomi prehlade su: nakostrešeno perje, ubrzano disanje, preterano spavanje, prestanak pevanja, a čest je i iscedak iz nosa, kašljanje i kijanje, promuklost, češće otvaranje kljuna, a iz nosa može da se cedi beličasta sluz, koja provocira na kijanje i tada ptice trzaju glavom, istežu kljun i guše se.

Ponekad se događa da ptica ima napade i usled epilepsije. Ovo se može dogoditi nekoliko puta na dan i već nakon 30 minuta ptica se potpuno oporavi bez vidljivih nuspojava. No, ako je i nakon tog vremena nestabilna, u bolovima ili se jedva kreće, može se raditi o blagom moždanom ili pak srčanom udaru. Do napada mogu dovesti i otrovi koji se upotrebljavaju u kućanstvu (osveživači vazduha, dezinfekcijska sredstva za kupatilo, dezodoransi, i sl.), zatim teški metali poput cinka, olova, terapeutske stvari (vitamin A, vitamin D, kamfor), biljke, nikotin, mikotoksini, hrana (naročito čokolada).

Dakle, prema Vašem opisu zaista se može raditi o nizu stvari. Klinički su mnoga stanja vrlo slična dok im se terapija uveliko razlikuje,zato Vam savetujemo da posetite veterinara ili više njih, (da potražite savet na više mesta) kako bi se papagaju odredila odgovarajuća terapija.