Potrebne stvari za novo štene | PetBox - oprema za kućne ljubimce, pet shop | Skip to main content

Potrebne stvari za novo štene

stena

Pre nego  dovedete štene u njegov novi dom, pripremite sve  što je neophodno. Prvih nekoliko meseci u životu Vašeg ljubimca  su najvažniji za uspostavljanje kvalitetnog odnosa sa novom porodicom. Potrebno je da budete dosledni i čvrsti, a u isto vreme da  mu pružite siguran i srećan dom.

Kako izabrati ime?

Idealno ime treba da bude kratko. Preporučuje se ime sa dva suglasnika jer je kratko, a štene ga neće pomešati sa kratkim naredbama tipa “ne”. Budite uporni – svi članovi porodice treba da koriste isto ime, a ne zbunjujuće nadimke ili varijacije imena. Reakciju na ime nagraditi sa puno pohvale i igre.

Spavanje

Obezbedite svom štenetu poseban krevet. Prvu noć u novom domu Vašem novom ljubimcu prijaće mekani ležaj, koji će mu dati toplinu i osećaj sigurnosti. Uteha će mu biti i posebno dizajnirana igračka za štene. Ukoliko u kući imate i druge ljubimce, upoznajte ih postepeno, ne ostavljajte ih same i nemojte ih hraniti zajedno sve dok se dobro ne upoznaju i prihvate.

Vežbanje korišćenja wc-a

Dok je štene malo i nije završilo sa vakcinama, ne sme da izlazi napolje.Za obavljanje nužde u kući odlično će Vam poslužiti pelene.Postoje u raznim dimenzijama i prema potrebama birate odgovarajuću. Najčešće su samolepljive tako da stoje na mestu koje ste im namenili. Da bi štene dolazilo na pelenu potrebno je da oseti miris mokraće na njoj.Postoje više raznih kapi za pelene, a funkcija im je ista. Miris pelena privući će štene da obavi nuždu baš na tom mestu, umesto na podu. Svakako ga nagradite prilikom korišćenja pelena, što će ga ohrabriti na ponavljanje vršenja nužde na tom mestu.

Ishrana

Prvi obroci novog šteneta u kući su vrlo važni. Saznajte šta je Vaše štene jelo pre dolaska u novi dom i trudite se da ga time hranite još dan – dva. Ukoliko želite da promenite vrstu hrane, činite to postepeno u periodu od jedne do dve nedelje. Mešajte novu i staru hranu, postepeno povećavajući količinu nove, kako se ne bi preopteretio mladi sistem za varenje. Kvalitetna suva hrana za štenad, osim što je zdravija za Vašeg psa, za posledicu ima i količinski manju, čvrstu i uredniju stolicu.

Kako izabrati pravu hranu?

U periodu od prestanka sisanja do navršenih 12 meseci starosti preporučujemo ishranu  puppy suvom hranom za štenad.  To je kompletan i izbalansiran obrok za dnevnu ishranu šteneta u fazi rasta i odvikavanja od sisanja. Sadrži sastojke neophodne za zdrav rast i razvoj. Dodavanje namirnica kao što su meso, jaja, sir ili kravlje mleko u ovom periodu mogu napraviti više štete nego koristi. Osigurajte svom ljubimcu vlastite posude za hranu i vodu kao i uvek dostupnu svežu, čistu  vode.

Higijena zuba

Zdravi zubi vrlo su važan faktor za celokupno zdravstveno stanje Vašeg šteneta. Nabavite specijalnu četkicu i pastu za pse. Nemojte da upotrebljavate pastu  koju Vi  koristite, jer njena pena kod šteneta može prouzrokovati napad panike kao i iritaciju želudca ukoliko je proguta.

Kupanje

Mnogo je načina na koje možete održati štene u najboljoj formi.U našoj radnji možete nabaviti mnoštvo šampona, suvih šampona, vlažnih maramica kao i sprejeva, koji su korisni svaki na svoj način. Većina vlasnika pasa više voli blagi šampon za štence, ubrus i nešto strpljenja. Dovoljno je okupati psa 1 do 3 puta godišnje, jer prečesto kupanje isušuje kožu.

Trening

Poslušno, dobro istrenirano štene biće sretnije, smirenije i zabavnije od nestašnog šteneta. Najbolji uzrast za trening psa je između 12 i 18 nedelja starosti. Međutim, osnovni trening treba započeti čim štene uđe u novi dom, a jednom stečene dobre navike treba podsticati kroz ceo zivot. Učenje zasnovano na nagradama je najdelotvornije, ukoliko nagrada sledi neposredno nakon dobro izvršene naredbe ili radnje. Štene će nagradu povezati samo sa činom koji joj neposredno prethodi, a ako nagrada stigne prekasno, može delovati kontraproduktivno.

Kada je vreme hladno obucite svom štenetu  puppy kaputić. Uvek sa sobom nosite poslastice kao nagradu i budite spremni da ih date štenetu neposredno nakon što je pozitivno odreagovalo na naredbu. Počnite sa učenjem jednostavnih naredbi, kao što su: “ Sedi”, Dođi”, ”Lezi“ i sl. Koristite igračke i žvakalice, pazeći pri tom da ste Vi taj koji kontroliše igru. Naučite štene da bude društveno i uvek pod kontrolom. Ukoliko štene od malih nogu navikavate na druženje sa drugim ljudima i životinjama, možete izbeći buduće probleme u ponašanju.

Vakcinacija

Vakcinisanje je izuzetno važno za zdravlje vašeg šteneta. Obično se prvo vakcinisanje obavlja u uzrastu od 8 – 9 nedelja, a drugo sa 12 nedelja starosti. Prema zakonu, obavezno je izvršiti čipovanje psa, koje je najbolje uraditi prilikom prvog vakcinisanja. O rasporedu vakcinacija kao i o čipovanju vašeg šteneta, konsultujte se sa vašim veterinarom.

Čišćenje od parazita

Velika pretnja štencima su valjkasti crvi koje im majka može preneti putem krvotoka ili mleka. Glista, dok je u stadijumu larve, u neaktivnom stanju može kroz mleko zaraziti štene. Simptomi infekcije su nadut stomak i proliv kod šteneta. Štene treba tretirati tabletama za čišćenje od parazita, i to svake dve nedelje od 3 – 12. nedelje starosti, kao i posle toga svake četiri nedelje od 12. nedelje do 6. meseca života. Osim glistama, psi mogu  biti zaraženi i drugim crevnim parazitima od kojih su najčešće pantljičare. Čišćenje pasa od pantljičara vrši se uz vakcinaciju pasa protiv besnila. Preporučuje se da se psi tretiraju protiv pantljičara 3 – 4 puta godišnje. Buva je prelazni domaćin u razvoju male pseće pantljičare, pa je mogući izvor zaraze za štenad.

 

Buve

Buve grizu i hrane se krvlju, prouzrokujući svrab i iritaciju koja može dovesti do zdravstvenih problema. Postoji više načina na koje Vaše štene možete tretirati protiv buva:

Ampule – najdelotvorniji preventivni tretman; mala količina rastvora koju stavite na vrat šteneta, uništiće sve buve

Prašak – delotvoran ukoliko ga redovno koristite i dobro utrljate u krzno

Sprejevi – odlični za uništavanje buva i krpelja, a pogodni za primenu kod štenadi starijih od 10 dana

Osim buva, opasnost su i krpelji – ektoparaziti koji se hrane krvlju, a mogu biti prenosioci ozbiljnih parazitskih bolesti. Zaštita se takođe obavlja sprejevima, ampulama i sl. Preparati protiv ektoparazita najčešće su kombinovanog spektra delovanja pa se mogu koristiti kod mešane invazije – buva i krpelja.