Nega šapa pasa | PetBox - oprema za kućne ljubimce, pet shop | Skip to main content

Nega šapa pasa

sap

Kada ste na nogama ceo dan one mogu da zabole. Slično je i kod životinja! Bilo da je vaš pas veoma aktivan ili je jedan od mirnijih, važno je da obratite pažnju na stanje u kome se nalaze njegove šape. Nega je naročito važna pri povratku iz šetnje, ali ne treba je zanemariti ni u ostalim prilikama. Vreme je za pseći pedikir.

 

Zašto je važno održavanje šapa?

 

Primarni razlog zašto je čišćenje šapa kod pasa značajno, naročito pri povratku iz šetnje, je zdravlje. Naime, tokom šetnje po dvorištu i ulici, pa čak i unutrašnjosti doma, na šape se mogu prikupiti bakterije, fekalije, hrana i ostala prljavština. Ukoliko se zadrži na šapama, to može uzrokovati bolesti kod psa, ali i kod čoveka.

 

Drugi razlog je estetski. Koliko god volimo naše ljubimce, nismo baš oduševljeni kada ostave otisak šapa po tepihu, podu ili svetlom nameštaju. Ukoliko je psu inače dozvoljeno da se popne na nameštaj, ne možete ga kriviti ako vaš enterijer dobije kakav nepoželjan dekor, jer pas je na to naviknut.

 

Na sreću, to možete preduprediti jednostavnim održavanjem šapa. 

 

Kako čistiti pseće šape?

 

Proces održavanja higijene šapa ne mora biti komplikovan. Kod manje zaprljanosti dovoljno je nakon šetnje šape obrisati navlaženom krpom ili vlažnim maramicama. Ukoliko se pas šeta po kiši, uprlja se blatom, upadne u izmet, katran ili sličnu materiju, potrebno ga je okupati uz dodatak nekog šampona za pse. Sve to uz pretpostavku da vaš pas ulazi u kuću ili stan. 

Ukoliko je reč o psu koji živi napolju, ne morate ovaj proces sprovoditi nakon svake šetnje, ali se preporučuje da povremeno prebrišete šape da ih osvežite. Kupanje se podrazumeva ako dođe do već navedene situacije.

 

SAVET: Ne zaboravite mesta između prstiju! Prljavština se može i tu zavući, pa je potrebno da razmaknete svaki prst pojedinačno i iščistite taj prostor. Koristite sredstva koja služe baš nezi šapa pasa, nemojte im stavljati ljudske šampone. Koristite isključivo sredstva za negu šapa.

 

Uticaj spoljašnje temperature na šape

 

Pri prosečnoj temperaturi, dovoljno je primenjivati osnovne mere higijene psa i njegovih šapa. Međutim, suviše niske ili visoke temperature mogu uzrokovati povrede i oštećenja. Jastučićima na šapama smeta i topao beton, ali i sneg. Koja je preventiva protiv povreda?

 

Da ne bi došlo do opekotina na šapama možete uraditi nekoliko stvari:

šetajte psa kada zahladi,

prostirka za hladjenje,

birajte travu kao podlogu,

koristite cipelice za pse

 

Kada je reč o promrzlim šapama, važno je da se po povratku iz šetnje šape isperu mlakom vodom, naročito kada ima soli na stazama.

 

Hidratacija je ključna

 

Znate onaj osećaj kada namažete suve ispucale ruke hidratantnom kremom? Kakvo olakšanje, zar ne? Baš tako se i pas oseća kada su u pitanju njegove šape. Ukoliko je koža vašeg ljubimca sklona sušenju ili je temperatura napolju niža/viša od uobičajene, važno je da hidrirate kožu šapa nekim od preparata koji se mogu naći na tržištu. Jedna od mogućnosti je  balzam za šape, koji neguje kožu i olakšava sve neugodnosti.

 

Iako se možda čini preteranim, upotreba  kreme za šape treba da uđe u redovnu higijensku rutinu vašeg psa. Namažite mu kremicu uveče kada se smiri pred spavanje i njegove šape će uvek biti u tip-top formi.