Kako zaštiti ljubimce tokom bučnih prazničnih proslava | | Petbox pet shop | Sve za kućne ljubimce
Korpa
Vaša korpa je prazna.

Kako zaštiti ljubimce tokom bučnih prazničnih proslava

Sub, 2019-12-14 10:59 - magacin

Završetak jedne i početak druge godine uglavnom se bučno i burno proslavljaju. Vatrometi, petarde i druga pirotehnička sredstva prisutni su u mnogim domovima. Nesavesno korišćenje ovih sredstava dovodi nekada do trajnih povreda od kojih ne pate samo ljudi. Životinjama je decembar, kao i ostali periodi godine kada se nešto slavi, ozbiljna noćna mora. Psi i mačke, ali i druge životinje često stradaju od stresa i šoka od buke koju  proizvode petarde i vatrometi.
Čulo sluha pasa je nekoliko puta razvijenije nego čovekovo, možete li da zamislite šta se dešava u njihovim glavama i ušima kada pukne petarda?
Dajemo vam nekoliko jednostavnih saveta kako da zaštitite svoje ljubimce u vreme praznika .
• Naučite da prepoznate strah kod vašeg ljubimca. Psi pod stresom često su nemirni, ne mogu pronaći svoje mesto, idu „tamo-vamo“, dahću, sline, oblizuju se. Probajte vi da budete smireni, jer takvo pozitivno ponašanje utiče na psa. Ako ljubimac traži vašu blizinu i zaštitu, priuštite mu je. Nemojte ga gurati od sebe, već ga bodrite i pustite ga bude u vašoj blizini. To mu stvara dodatnu sigurnost.

• Tokom praznika psi bi trebalo obavezno da budu na povodcu, jer pas u stanju panike nije sposoban da sluša naređenja. Psa na povodcu nećete sprečiti da se ne plaši, ali ćete ga sprečiti da pobegne ili da pogine. Nikada nemojte šetati psa u vreme kada napolju čujete petarde ili zvuk vatrometa.

• Psi koji inače žive u dvorištima bi tokom praznika trebalo da budu u kući, bar dok traje pucnjava. Kućica koja je u dvorištu često nije dovoljno „sigurno mesto“ za vašeg psa.
 
• Nahranite psa ranije, pre večernje buke, jer stres može da utiče na apetit psa, ali i na pojačano mokrenje ili neurednu stolicu.  Pojačajte televizor ili radio kako biste neutralizovali zvuke koji dolaze spolja i igrajte se sa ljubimcem. Igra i nagrađivanje sa poslasticama im odvlači pažnju od pucnjave. Ako ljubimac ne reaguje na vašu igru, već je uznemiren, pustite ga da se primiri. Nemojte ga prisiljavati da radi nešto ako je pod jakim stresom i u stanju panike.

• Kontinuirano izlaganje stresu može uzrokovati dugoročna psihološka oštećenja i srčani udar, pa je kod pasa koji pokazuju veliki nivo stresa i u stanju su panike, možda poželjno da se razmotri terapija lekovima. Anxocare tablete za smirenje su se poslednjih godina pokazale kao veoma efikasne u ublažavanju stresnih situacija kao što su putovanja, pucnjave vatrometa, petardi, grmljavine,  odasci kod veterinara ili frizera. Renomirani proizvođač Himalaya napominje da su tablete na biljnoj bazi I da neće trajno uticati na karakter I ponačanje vašeg ljubimca, nego ga samo umiriti I opustiti.

• I najvažnije – nikako nemojte kažnjavati psa, čak iako na vaše „zahteve“ ne reaguje na očekivan način, jer to samo dodatno pogoršava strahove.
STOP PETARDAMA. PETARDE SU ZA RETARDE.