Hranjenje ptica zimi | | Petbox pet shop | Sve za kućne ljubimce
Korpa
Vaša korpa je prazna.

Hranjenje ptica zimi

Čet, 2017-01-12 14:17 - biljana.studiop...

Tokom zime, naročito kada sve prekrije veliki sneg, sve ptice imaju problem da dođu do hrane. Ukoliko živite u gradu i želite da pomognete svojim "letećim sugrađanima" imamo za Vas par korisnih saveta.

Naša preporuka je da iskombinujete više vrsta hrane, kako biste privukli što više ptica raznih vrsta. Najnekvalitetnija hrana je svakako običan beli hleb. Od njega nemaju dobar izvor hranljivih sastojaka, imaju probleme sa varenjem što ih još više slabi. Ukoliko nemate drugog izbora, gledajte da barem bude hleb sa semenkama, sitno izmrvljen. Nipošto nemojte pticama davati plesnjivi hleb.

Ptice koje većinom jedu semenke (vrapci, zebe i sl.)

Osnovnu mešavine hrane treba da čine sitnije semenke (u prodavnicama možete potražiti hranu ,,za zebe'') ipak bitno je ddati i semenke suncokreta, koje imaju puno masnoća koje su potrebne za zimu.

Ptice mesojedi

Postoje dve grupe: one koje se hrane na tlu (crvendać, carić) i one koje se hrane na drveću (detlići, senice). Obe vrste možete hranite podjednako. 

Klasičnu ponudu hrane čine kugle ili štapići od loja ili slanine u koji su utisnute razne semenke, ali poslužiće i kriške slanine (što manje crvenog mesa, što više masnog, belog dela), goveđi loj i kosti s masnoćama. Samo obratite pažnju da ovo meso ne bude soljeno!Možete ponuditi i komadiće čvaraka, no morate računati da će na to pohrliti i vrapci, vrane i druge velike ptice - svi su oni zimi gladni. Hranu možete ponuditi pticama na razne način: plastične flaše, čašice od jogurta, ili čak ukrasne tikvice napunjene mešavinom loja i semenki koje se potom izbuše i objese na grane - sve ideje koje dobro služe svrsi su dobrodošle.

Ptice koje se hrane voćem (kosovi, drozdovi)

Oni većinom jedu na tlu, jer ne mogu da slete na hranilice koje su verovatno manjih dimenzija. Stoga se hrana za njih stavlja na očišćenom delu zemlje ili se naprave veće hranilice 1-1,5 m iznad zemlje. Njima se nudi sitno seckano voće koje je potrebno svaki dan staviti sveže, budući da se vrlo brzo smrzava ili smežura, fermentira i sl. Zgodno je na istu hranilicu servirati i semenke i voće pa ptice mogu birati.

Ptice koje žive uz ili na vodi (labudovi. patke)

Njima se na obali ili u plićaku mogu ponuditi kukuruz, pšenica i salata no tek kada se ptice približe jer inače hrana potone pre nego što ptice do nje dođu. Ove ptice vole hleb, ali on nije za njih zdrav pa ga ipak izbegavajte ako ikako možete.

Hranjenje obavezno morate vršiti svakodnevno, ako se ustanovi da je sva hrana pojedena – ptice ,,računaju'' na hranu koju im nudite, i mogu uginuti od gladi ukoliko preskočite hranjenje.