Da li je Vaš pas, zaista uvek gladan? | | Petbox pet shop | Sve za kućne ljubimce
Korpa
Vaša korpa je prazna.

Da li je Vaš pas, zaista uvek gladan?

Sre, 2017-01-11 08:42 - biljana.studiop...

Primetili ste da Vaš pas, neposredno posle obroka traži još hrane? Pitate se da li ga hranite dovoljno, da li je bolestan ili jednostavno uvek gladan?

Psi će tražiti hranu kad god misle da će moći da je dobiju. Kod pasa je to evoluciona crta koju su dobili u suživotu sa ljudima u poslednjih nekoliko desetina hiljada godina.  Pravo pitanje je sledeće, da li je Vaš pas zaista gladan ili se samo pretvara znajući da će tako dobiti hranu?

 

Biološki porivi

Većina stručnjaka smatra da psi samo slušaju svoj apetit, kao što to čine i vukovi. S obzirom na to da je divljnim životinjama hrana nešto do čega teže dolaze, cilj im je da se uvek najedu što je više moguće.

Ukoliko ste udomili psa, ili spasili sa ulice postoji teorija da se psi dugo sećaju dana kada su bili bez hrane i doma. To sećanje na glad ih tera da jedu što je više moguće, zapravo više nego što im je potrebno.

Medicniski uzroci povećanog apetita

Neki psi imaju problema s endokrinim i gastrointestinalnim sistemom, pa to može dovesti do povećanja apetita. U ređim slučajevima u pitanju mogu biti čak dijabetes i pojačani rad štitne žlezde. 

Nikako nemojte oklevati kada je u pitanju odlazak kod veterinara, Vi najbolje poznajete svog psa i ukoliko primetite neke iznenadne promene u ponašanju nije na odmet stručno mišljenje veterinara. Ukoliko je ipak samo "gladan", u pitanju je ništa drugo osim pretvaranja.

 

Izvor: b92.net